7 augustus 2019

Bezoek aan de rechtbank

Op 27 juni 2019 gingen wij op  bezoek bij de rechtbank in Breda. We waren bijna allemaal op tijd bij de RODE BOOM voor de Rechtbank. Na een controle (door poortje) op de trappen een foto gemaakt voor de website.

We kregen daarna uitleg over het Nederlands Recht en de gang van zaken. Het verlate schaap kwam gelukkig ook binnen (deeltaxi). Op iedere stoel lag een schrijfblok, balpen en een boekje met begrippen uit de Rechtspraak. Kunnen we altijd nog eens kijken hoe het zit.
De rechtspraak is o.a. verdeeld in Jeugd en Familie recht, Bestuursrecht en Strafrecht. Na de uitleg gingen we naar boven voor het bijwonen van een zitting van de politierechter.

De vorige zaak liep iets uit dus we moesten wachten maar we konden ondertussen wel even over de verdieping lopen en kijken, en ook dat is zeer de moeite waard.
De zaak waar wij bij waren, betrof een aanrijding met doorrijding. Er werd diep op de zaak ingegaan en ook de persoonlijke omstandigheden van de verdachte werden besproken. Er werd direct uitspraak gedaan. Het werd een taakstraf.
Daarna weer terug naar de zaal, waar ons koffie werd aangeboden en de gevolgde zaak werd uitgelegd.
Dus een taakstraf en geen geldboete of gevangenis. Dit omdat de rechter meeweegt wat de persoonlijke omstandigheden zijn. De verdachte is alleenstaand, heeft een kindje, staat al onder toezicht en heeft beloofd dat hij vrij neemt om de taakstraf uit te voeren.

Rond vier uur ging ieder naar huis na een leerzame middag in de Rechtbank.
Netty Braspenning.

Foto’ zien klik dan HIER